Traseul turistic “Groapa lui Hârjap”

Pentru turistul însetat de cunoaştere, nimic nu poate fi mai interesant decât o excursie în comuna Baia, loc încărcat de istorie, tradiţie si credinţă. Un traseu turistic în localitate nu poate ocoli obiective de interes istoric şi arhitectonic precum Biserica Albă, ctitorie atribuită lui Ştefan cel Mare, Biserica Adormirii Maicii Domnului construită de Petru Rareş, ruinele fostei Catedrale Catolice, ridicată de Alexandru cel Bun sau Muzeul comunal cu secţiile de istorie şi etnografie.

Un alt punct de interes pentru vizitatorii Băii este o drumeţie la “Groapa lui Hârjap”, o grotă săpată în Dealul Bogăţii, unde se spune ca ar fi îngropat boierul Neagu Hârjap împreună cu toate bogăţiile sale, de către însuşi Ştefan cel Mare, ca pedeapsă a trădării sale.

Pentru a ajunge în zonă, turistul trebuie să urmeze drumul către satul Bogata, o altă localitate a comunei Baia. Imediat după trecerea podului peste apa Moldovei, călătorul va face la dreapta pe malul apei şi va urca uşor, câteva sute de metri către locul unde se spune că ar fi îngropat boierul şi comoara sa. Pe tot cuprinsul traseului turistul va fi fascinat de frumuseţea locurilor şi de sălbăticia zonei.

Bătrânii din sat povestesc despre grotă că în trecut avea o formă de tunel şi un grilaj greu la intrare, construit parcă să ferece bogăţii în adâncul pământului. Alţi localnici se jură că în unele nopţi de vară se aud paşi prin păduricea de salcâmi care acoperă intrarea în malul de argilă. Adevăruri sau nu, toate aceste zvonuri păstrează încă vie în memoria oamenilor legenda locului. Înainte de toate, o drumeţie la “Groapa lui Hârjap” trebuie să fie o plimbare în natură, un prilej de admiraţie pentru peisajele şi istoria din această parte a ţării.


www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene si a Guvernului României.