07 Mai 2018
Biserica Albă, Catedrala Catolică și Biserica lui Petru Rareș au succitat interesul unei categorii largi de turiști care au aflat povestea acestor frumoase lăcașe de cult, dar și istoria tumultoasă din acele vremuri.
Nu doar aceste repere istorice i-au îndemnat pe turiștii români și străini să ajungă la Baia. Obiceiurile, tradițiile și frumusețile acestor locuri îi cheamă mereu pe cei care apreciază valorile care ne definesc ca neam și popor. În același timp, evenimentele de peste an, i-au captivat pe iubitorii de folclor și de obiceiuri să revină pe aceste meleaguri.
Din primăvară și până în iarnă, oaspeții care au venit la Baia au avut ce să vadă.
Evenimentul „Hora de la Baia” din luna mai, Festivalul „Baia file de istorie” din luna august, Festivalul de obiceiuri „Primiți mascații” din luna decembrie au constituit tot atâtea motive de a fi prezenți și părtași la bucuria acestor la Baia.
Tot anul trecut, în luna decembrie, au fost marcați cei 550 de ani de la victoria obținută de Ștefan cel Mare la Baia. Cu această ocazie fost organizat un amplu eveniment pe parcursul a două zile în care s-au desfășurat simpozioane pe teme istorice, manifestări cu caracter cultural, acțiuni artistice și o slujbă religioasă.
Punctul culminant l-a constituit reconsituirea Bătăliei de la Baia într-un scenariu real cu luptători în armuri, focuri de tun, lovituri de sabie și săgeți trase din arcuri. În prezența câtorva sute de turiști, scenele bătăliei au scos la suprafața lupta crâncenă dintre Ștefan cel Mare și Matia Corvin, regele alungat de pe pământul Moldovei.